Lagos Photo toont verborgen verhalen

Deze maand is in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos Photo 2011 te zien, het enige fotofestival in zijn soort in West-Afrika. De organisatie presenteert werk van 41 fotografen. [Gepubliceerd op 16/10/11 in PhotoQ]

Er zijn workshops, portfolio reviews en het werk wordt op vijf locaties in de buitenlucht gepresenteerd. Ook de serie Africa Inside samengesteld door het Noorderlicht festival in 2000 wordt getoond. Bovendien zijn er vijftien werken van Anton Corbijn te zien, een serie over Fela Kuti, eerder te zien in ZAM Magazine.

De hoofdtentoonstelling staat in Eko Hotels and Suites. Fotografen uit onder meer Nigeria, Ghana, Zuid-Afrika, Mozambique, de VS, Italië en Nederland geven hun invulling aan het thema What’s Next Africa – The Hidden Stories.

Lagos Photo Festival is een initiatief van de African Artists’ Foundation onder leiding van Azu Nwagbogu. Artistiek directeur is de Nederlander Marc Prüst, die eerder tentoonstellingen maakte voor onder meer Noorderlicht en het FotoGrafia festival in Rome.
‘LagosPhoto’ heeft als doel de bezoeker te verbazen,’ zegt Prüst. ‘Onze belangrijkste criterium is simpel: kwaliteit. De 41 fotografen die we hebben geselecteerd, vertellen een verhaal dat niet veel te zien is in de media. Het is een blik op Afrika veelal door Afrikaanse ogen. En de Westerse fotografen focussen niet op de ellende in Afrika, maar op de andere kanten, zonder dat het een eendimensionale goednieuwsshow is. Zeer zeker niet. Wij willen bezoekers verbazen.’

‘Waarom ik meedoe aan dit festival? Omdat het hier geweldig is. Het is een nieuw festival, dit is de tweede keer dat het plaatsvindt. Lagos is buzzing van de energie. Er is hier heel veel mogelijk. Lagos is natuurlijk qua logistiek enorm uitdagend, maar er zijn hier ook zoveel ideeën en mogelijkheden die er gewoon om vragen om gegrepen te worden.’

‘Ik geloof ook dat de behoefte aan goede fotografie enorm groot is in Afrika. Mensen willen nieuwe beelden over hun continent zien. Het artistieke potentieel is enorm groot en de mooie verhalen liggen voor het oprapen. LagosPhoto kan het centrum worden van al deze ontwikkelingen. Super interessant om daar bij te zijn.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *